Je bekijkt nu Naai benodigdheden

Naai benodigdheden

Wat heb je nodig als je zelf kleding gaat maken.

Wil je zelf kleding maken, dan heb je naai benodigdheden waar je als beginner mee aan de slag kan. Welke naaibenodigdheden heb je nodig en waar kan je het kopen.  In deze blog proberen we je zoveel mogelijk informatie te geven.

Een stoffen schaar. Dus een schaar waarmee je stoffen nauwkeurig kan knippen. Gebruik je stoffen schaar alleen om stoffen mee uit te knippen anders wordt het bot.

Naaigaren. Er zijn vele verschillende soorten naaigaren. Het is van groot belang dat je de juiste gebruikt. De soorten zijn:

  • Polyester naaigaren zijn de meest gebruikte naaigaren. De polyestergaren zijn geschikt voor de meeste naai projecten. Is geschikt voor de dunnere naaimachine naalden vanaf naald dikte 60
  • Linnengaren worden ook wel ijzergaren genoemd. Er zit geen ijzer in maar het is wel ijzersterk. Het wordt aangeduid met een dikte 30. Het word als handgaren gebruikt voor het opzetten van bijvoorbeeld knopen en stevige, zware en geweven stoffen
  • De supersterke polyestergaren zijn vooral geschikt voor zwaardere stoffen. Normale polyestergaren hebben dikte 100, supersterk polyester naaigaren worden aangeduid met dikte 40. Hoe lager de aanduiding hoe dikker het garen. Supersterk Polyester naaigaren is geschikt voor naalddiktes 70-100;
  • Katoen garen heeft dikte 50 en is speciaal geschikt voor katoenen stoffen;
  • Siersteekgaren worden gebruikt voor siernaden of knoopsgaten en wordt evenals linnengaren met dikte 30 aangeduid;
  • Overlock garen zijn de dunste garen en worden aangeduid met dikte 120. Deze garen worden speciaal voor overlock- of zigzagwerk gebruikt;
  • Jeansgaren, de naam zegt het al, wordt veel voor denim stoffen gebruikt en heeft dikte 75. Jeansgaren zijn een mengeling van blauw en wit garen (70% polyester en 30% katoen).
Garen
Speldenkussen

Kleermakers krijt / Stoffen markering. Je kan voor het markeren van stoffen een normaal kleurpotlood gebruiken, krijt of een stift speciaal voor stoffen. Je moet wel even uitkijken, bepaalde krijtsoorten vlekken kunnen achterlaten. TIP: teken altijd  aan de binnenkant van je stof.

Spelden en veiligheid spelden. Een gereedschap waarmee je de onderdelen van je naaiwerk tijdelijk aan elkaar kan zetten. Voordat een naaiwerk in elkaar word genaaid word het kledingstuk eerst gespeld en of geregen. Je kan bijvoorbeeld een kop speld gebruiken, voor fijner werk kan je een speld met een kleinere kop gebruiken, zo heb je meer ruimte. Veiligheidsspelden zijn ook een must. Tip: schaf ook een speldenkussen aan om al je spelden bij elkaar te houden! Er zijn veel verschillende soorten spelden voor verschillende soorten stoffen. Je kan het beste beginnen met knopspelden omdat je als beginner begin natuurlijk met simpele stof gaat werken.

Tornmesje. Deze heb je nodig om fout gestikte naaiwerkjes los te maken en te herstellen.Hiermee haal je de gestikte naden weer uit elkaar, waarna je weer opnieuw kunt naaien.

(Stoom) Strijkijzer/strijkplank. Als je een professioneel eindresultaat wilt is een goede strijkijzer een must. Je strijkt hiermee tijdens het naaien de naden open, vlieseline om de stof te verstevigen, en omgevouwen zoom randen. 

Meetlint. Als je gaat naaien moet je natuurlijk je kledingstukken opmeten en of jezelf opmeten. Hier kan je bijvoorbeeld een patroonteken liniaal voor gebruiken, maar een meetlint is efficiënter en langer. Het opmeten en aftekenen van naden kun je ook op een meetmatje doen.

 Meetmaatje is ook te gebruiken voor het afmeten van je naadtoeslag.

De naald. Hiermee kan je met de hand de onderdelen aan elkaar naaien, rijgen of knopen vast maken.

Al naai benodigdheden en producten kun je voor een klein prijsje kopen. Hier heb je een aantal plekken waar je de naai benodigdheden kunt kopen:

  • Op de (stoffen) Markt
  • Pipoos hobbywinkels
  • Naaiwinkels

Naaimachine naalden:

  • Universele naald. Je kunt deze naald voor verschillende naai werken gebruiken.
  • Stretch naald. Deze naald is voor synthetische, rekbare stoffen. De naald heeft een medium ballpoint punt. Door een verdikking achter het oog en een wat vlakkere kolf voorkomt deze naald het “overslaan” van de steek.
  • Denim of jeans naald. Door dicht geweven stoffen als denim of jeans naait de jeansnaald het makkelijkst. Maar voor imitatieleer is deze naald ook een goede keuze. De naald is sterk en scherp.
  • Jersey of ballpoint naald. Deze naald is speciaal gemaakt voor het naaien van gebreide stoffen, zoals tricot en jersey. De punt van de naald is afgerond, zodat deze niet de vezels van gebreide stoffen beschadigd.
  • Ledernaald. Deze naald heeft geen punt. Het heeft een scherp snijvlak dat gemakkelijker door leder en zware, niet geweven synthetische stoffen gaat. Let op, hoewel de verleiding groot is, moeten deze naalden absoluut niet voor geweven stoffen gebruikt worden. Doordat deze naald geen punt heeft maar een snijvlak, beschadigt het de stof.