Je bekijkt nu Hoe naai je met tricot stoffen

Hoe naai je met tricot stoffen

Wat is Tricot stof?

Er zitten in tricot stof geen aparte horizontale en verticale draden,  er is één draad die met lusjes in zichzelf grijpt, net als bij breien. De stof zelf is dus heel fijn. Heb je een lock machine dan is het naaien van Tricot nog eenvoudiger. Tricot (jersey) is dus de benaming geworden voor alle stoffen die op deze manier gebreid zijn in plaats van geweven.

Anders dan breiwerk kun je tricot in stukjes knippen en daarbij rafelt het tricot helemaal niet. Door deze constructie kan tricot in de breedte oprekken, wat ideaal is voor t-shirts, comfortabele jurkjes en ondergoed. Tevens hoeft het vaak niet eens afgewerkt te worden met een zigzag of locksteek.

Tricot stof/ Jersey stof

Er bestaan verschillende soorten tricot en jersey stoffen, de een rekt wat meer dan de ander. Voor alle stoffen geldt: probeer tijdens het naaien niet aan de stof te trekken maar laat de naaimachine het werk doen. Gebruik veel kopspelden om je patroondelen aan elkaar te spelden. Trek ook hierbij niet aan de stof! Probeer bij het spelden in de naad scherpe naalden te gebruiken, anders maak je misschien gaatjes in de stof.

Jersey naaien

Jersey naai je op de zelfde manier als Tricot. In deze blog leer je hier meer over de jersey steek.

Beginnen met Tricot naaien

Naaien met tricot stoffen kan voor beginnende naaisters de nodige problemen met zich meebrengen. De stof rekt, het krult aan de randen, en is moeilijk om netjes te naaien. Veel mensen kijken  er tegen op om met tricot stoffen te naaien, of willen het na een slechte eerste ervaring nooit meer doen. Help!  Maar die vrees is eigenlijk nergens voor nodig. Zoals je bij veel dingen waarmee je in het begin moeite mee hebt geldt, oefening baart kunst en het valt uiteindelijk best mee. Als je meer weetjes en tips wilt weten voor het naaien van tricot op een naaimachine, lees dan mee!

 

Het instellen van de naaimachine en de juiste naald

Wanneer je gaat naaien met stretch stoffen gebruik je speciale naalden. Je gebruikt hiervoor stretch of ballpoint naalden. Die hebben een ronder puntje, hierdoor word je stof niet aangetast. Gewone naalden kunnen gaatjes achterlaten in je stof. Je kunt de garen gebruiken die je al gewend bent en waar je gewoonlijk mee naait, dus katoen of polyester garen.

 

 

Tricot naaimachine

Je naaimachine moet op de stretch-stand ingeschakeld zijn. Een naaimachine heeft een aantal steken speciaal voor stretch stoffen tricot steek. Deze is bedoeld om de rek van je stof op te vangen. Als je naaimachine geen tricot steken heeft kan je de randen van de te naaien naden met versteviging (Vliesline) plakken alvorens te naaien. Bij een gewone stiksteek zou de draad breken als je na het naaien de stof uitrekt. Waar de stretch steken precies zitten is per naaimachine verschillend.

 

Stretcht stoffen naaien met overlock machine

Stretch stoffen kan je eigenlijk het beste met een lock machine of overlock machine naaien, deze hebben een steek die makkelijk mee rekt en niet breekt wanneer de stof wordt uitgerekt. Wanneer je stretcht stoffen met de lock machine naait is het mogelijk om de steekbreedte en aantal garens aan te passen.

Tricot Stikken met naaimachine

Gewone naden stik je met een rechte steek. De naaimachine naait twee steken vooruit en dan weer een rechte steek achter uit, hierdoor krijg je een extra stevige naad. Je kunt ook gewone naden naaien met een flauwe zigzag steek.

Tricot stoffen stikken en Tricot stof afwerken 

Hoewel de randen van de tricot stoffen niet rafelen, is het toch mooier om deze af te werken. De naden van voor een kledingstuk van tricot naai je het beste met een lock machine. Het beste resultaat behaal je als alle 4 naalden zijn ingeregen. Wil je de naden vervolgens ook met de naaimachine stikken? Dan kan dat het beste zo dicht mogelijk tegen de lock rand.  Naast deze methodes heb je ook verschillende steken op de naaimachine speciaal voor tricot stoffen. Zelf behaal ik het mooiste resultaat door de naden en de zoom rand met de lock machine af te werken. Voor het zomen sla ik het gewenste lengte, deze strijk ik vervolgens. Daarna dicht tegen de lock rand stikken

Wil je tricot met de naaimachine stikken

Het is mogelijk om tricot stoffen met de naaimachine te stikken, dit hangt van het soort tricot stof af (dikte en rek gehalte) en het soort naaimachine. 

Voor het naaien kan je de naden en zoom rand met vlieseline plakken, hiermee haal je de rek eruit. Vervolgens stik je de naden op elkaar precies op je verstevigde naden. De naad band strijken op de plaats waar je de naad gaat stikken om de rek uit de stof te halen. Let wel op dat je de naad band na het stikken niet meer kunt verwijderen, de rek komt op deze plaatsen dus niet meer terug! Dit word bijvoorbeeld gebruikt bij schoudernaden zodat die later niet gaan uitzakken. De randen kan je zo laten of met een zig zag steek afwerken, dit is wel heel veel werk. De randen zonder de versteviging van de vlieseline zou gaan uitrekken en krullen. De zoom rand kan je voor een betere resultaat dubbel omslaan. strijken en dicht tegen de bovenrand stikken.

Een paar handige tips!

Oefen op proeflapjes (een oud t-shirt bijvoorbeeld), gebruik gewoon eens alle stretch steken en kijk wat er gebeurt. Naai twee lapjes op elkaar, werk de randen af met verschillende steken, doe wat leuks met siersteken en begin daarna pas aan het echte werk.

Tijdens het naaien rekt de stof ondanks alles vaak toch een beetje uit. Strijk de stof na elke naad die je naait weer even in model.

Voor het omzomen van de stof (bijvoorbeeld onderkant van een t-shirt of mouwtjes) kun je ook een tweelingnaald gebruiken. Die naait in één keer twee evenwijdige rechte stiksels aan de bovenkant van de stof, terwijl de draad aan de onderkant een zigzag maakt. Je naait deze naad met een gewone rechte steek (dus geen stretch-steek).

Tricot stof driehoek

Binnenkort volgt het vervolg op deze blog. We zullen dan de volgende onderwerpen behandelen:

  • Hoe werk je tricot stoffen af
  • Hoe rimpel je tricot stoffen
  • Hoe meet je het stretcht gehalte van tricot stoffen

Wil je mooie kleding leren maken en met tricot stoffen leren naaien! Dan is de cursus naaien en patroontekenen of modedesign iets voor jou.