Je bekijkt nu Werken met lichte stoffen

Werken met lichte stoffen

Werken met lichte stoffen is erg lastig, maar het eindresultaat kan zo mooi zijn. Wil je een mooie blouse, avondjurk, strandjurk of iets anders met een mooie lichte stof maken maar durf je niet te beginnen? In deze blog zullen we je informatie geven zodat je aan de slag kunt. 

Lichte stoffen bestaat uit chiffon, voile, crêpe, organza, zijde ect.. Hiermee wordt vaak kleding als een blouse, strandjurk of zelfs een trouwjurk gemaakt. Het mooie aan deze stoffen is dan ze dun, doorzichtig, licht en glad zijn. Dit maakt ze juist ook zo kwetsbaar en lastig is om mee te werken. Het is daarom voor beginners zeker geen aanrader.

Beginnen

Vermijdt in het begin details, plooitjes en andere lastigheden. Begin met een eenvoudig patroon om te leren werken met de stof. Na het kiezen van het patroon ga je knippen in de stof. Het is belangrijk om rekening te houden dat lichte stoffen erg snel verschuiven.

Hier wat tips om dit te voorkomen:

Tip 1: Leg de stof recht en vierkant uit.

Tip 2: Gebruik genoeg pinnen om de stof op zijn plek te laten liggen.

Tip 3: Let op je ondergrond! Een gladde ondergrond kan alsnog zorgen voor het verschuiven van de stof.

Tip 4: Bij lichte stof is het makkelijk om te snijden in plaats van te knippen. Gebruik bijvoorbeeld een rolmes. Hierdoor hoef je de stof ook niet op te tillen en kun je het laten liggen zodat het niet verschuift.

Tip 5: Leg een papieren zakdoek onder je stof en je patroon op de stof. Het papieren zakdoekje kun je gewoon doorsnijden.

Naaien:

Voor je begint een belangrijke tip! Ga niet aan- en afhechten! Door aan het begin en eind een stuk draad te laten hangen en er een knoopje in te leggen om het vervolgens af te knippen voorkom je dat de machine je stof verpest.

Begin bij het naaien met een nieuwe scherpe naald. Als het mogelijk is ook een steekplaat voor rechte steken. Dit voorkomt dat de stof in het naaldgat naar beneden word gezogen.

Nu kun je daadwerkelijk beginnen met naaien. Maak eerst even een proefrondje om te kijken hoe de stof voelt en hoe je er op de juiste manier mee kunt werken. Leg eventueel scheurvlies onder de stof. Hierdoor zal de stof niet gaan glijden tijdens het naaien.

Afwerken:

Tip 1: Gebruik een klein rolzoompje zodat je de zomen niet te veel ziet.

Tip 2: Om het perfecte zoompje te krijgen strijk je de naadtoeslag naar binnen en zigzag je over de vouwrand. Hierna knip je het te veel aan stof weg.

Tip 3: Een Franse naad is een goede keuze om de ruwe randen van je stof te verbergen.

Overige tips:

Tip 1: Deze stoffen zijn gevoelig voor rekken houdt hier rekening mee.

Tip 2: Bij de lichte stof chiffon hoef je niet perse te knippen. Snij een kleine spleet in het stof en scheur het dan. Het scheurt in een perfect rechte lijn.

Tip 3: Zoals bij elke stof handig is, is het belangrijk de naden eerst plat te strijken naar beiden kanten en dan pas open te strijken.

Dit waren de tips. We hopen je hiermee op weg geholpen te hebben. Lees meer blogs voor tips over andere onderwerpen zoals het maken van kledingslabels of het aanschaffen van de juiste naaimachine.